KIITOS WASTELAND!

On kesä ja haikea mieli. Ensimmäinen Kansainvälinen Jättömaa-festivaali on soljunut lävitsemme ja kaikki asettui kohdalleen. Kiitos hienolle ja uteliaalle yleisölle. Kiitos avarasydämellisille artisteille. Kiitos epäitsekkäille järjestäjille. Kiitos Kouvolan kaupungille joka mahdollisti tapahtuman toteutumisen. Kiitos Suurelle Hengelle, upealle säälle; sateelle ja helteelle.

Tulevaisuus on avoin. Vaikkei nyt ole voimia, olisi sääli jättää tämä kaikki tähän. On ollut paljon puheita ja suunnitelmia. Kutusoulin täyttämät Kaipiaisten Kammarimusiikkipäivät, maitolavakiertue Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Kaurismäen veljesten johdolla, Käyrälammen Ruotsinristeily, karavaaneja, avaruusmatkailua. Jotakin on pakko tehdä jossakin ja aina Kymenlaaksossa. Eläköön Jättömaa!

Teemme näille sivuille koosteen tapahtumasta. Linkkejä, ääntä ja kuvaa. Kunnes koittaa aika jolloin joku tietää seuraavasta Jättömaasta, rohkenee iskeä viidakkorumpuun ensimmäiset tahdit ja kutsua paikalle uudet ja vanhat profeetat.

Ville Viinikainen
Kymijoen Hyeena

KUVIA JA VIDEOITA:

Kouvolan Sanomat»
Muuan Mies, Darling B, J.K. Ihalainen»
Ville Leinonen»
Maanalainen Flanelli, Pasillit»
La Sega Del Canto, Darling B, Jaakko Laitinen&Väärä raha, Tampo»
Youtube»
Facebook»

Festivaalialue sijaitsee vanhalla vuoden 1918 teloituspaikalla. Alueella ammuttiin noin sata punavankia. Kaksikymmentäluvulla vainajat siirrettiin Kouvolan vanhalle hautausmaalle. Alue kasvoi umpeen, rämettyi. Vieressä sijaitsevan Savonratapenkereen toisella puolella olevan lumenkaatopaikan, Paskosuon alla on perimätiedon mukaan edelleen avaamattomia joukkohautoja. Muistan kuinka pikkupoikana paikka tuntui aavemaiselta ilman että tiesin sen historiasta mitään. Myöhemmin olen kuullut että jotkut ovat nähneet alueella näkymättömien ristien nousevan taivaaseen.

Läheisen Tanttarin metsäalueet ovat puolestaan tarjonneet laitapuolen kulkijoille omat suojapaikkansa. Siellä sijaitsevan lähteen varrella pitivät leiriään niin kiertävät mustalaiset, vaimojaan pakenevat ukkomiehet kuin pulituuria juovat alkoholistit.

Sittemmin paikalle on kaavailtu sekä pilvenpiirtäjiä että ohitustien ramppia. Vielä alue on kuitenkin joutomaata jossa historia ja sen henget ovat hautautuneet saveen ja hiekkaan, lasin siruihin, pajukkoon ja ohdakkeisiin. Muutama vuosi sitten vanhan ratapenkereen rinteessä kasvavasta vattupusikosta löytyi luurangoksi muuntuneen marjastajan jäännökset. Verkkatakki sillä oli vielä päällä. On taas marjastusaika.

Jättömaa-festivaali on nimensä arvoisella paikalla.


Valtakunnallisesti merkittävän tapahtuman konsepti on ainutlaatuinen Pohjois-Kymenlaaksossa. Kyseessä on talkoovoimin toteutettava ilmaistapahtuma josta on tarkoitus kehittää jatkuva, jokakesäinen kulttuuri-festivaali.Se on mahdollinen vain monialaisen, ruohonjuuritasolla tapahtuvan yhteistyön kautta. Mukana on aktiivisia nykytaiteen ja -kulttuurin tekijöitä niin teatterin, musiikin kuin kuvataiteenkin alueilta. Kyseessä on kaksipäiväinen, poikkitaiteellinen tapahtuma; happening.

Tilaisuus toteutetaan pienimuotoisena kaikille avoimena ilmaistapahtumana. Tämän vuotisen tilaisuuden kautta houkutellaan paikalle mielenkiintoisia ja ammattitaitoisia esiintyjiä joiden kanssa koetetaan löytää yhteinen, tulevaisuuteen kantava henki ja tekemisen meininki.

Jättömaa-festivaalit toteuttavat Minun Kouvolani -prosessin alkuperäistä henkeä. Tämä on kerännyt yhteen paikallisia kulttuuriosaajia yli vanhojen kuntarajojen ja luo niiden tilalle uutta, yhteistä ja innostavaa henkeä joka samalla kohottaa koko seutukunnan kulttuuriprofiilia.