OPETTAJATAR

ESIINTYJÄT: Laura Laakso ja Antti Suora

DRAMATISOINTI JA OHJAUS: Mirka Seppänen

TEKSTIT: Leena Inkeri Erkkilä, Tero Hannula, Anne Hänninen
Eine Joutsijoki, Teppo Kulmala, Toivo Laakso, Vesa Lahti
Matti Palm, Harry Salmenniemi, Jouni Tossavainen, Suvi Valli
Katariina Vuorinen ja Eero Väänänen

TUOTANTO: Keski-Suomen Kirjailijat r.y.

Esitys kutsuu katsojansa runomatkalle, joka esittelee keskisuomalaisten kirjailijoiden uusinta tuotantoa. Ohjaaja Mirka Seppänen on koostanut tekstikatkelmista tarinan kahdelle näyttelijälle.

Tarinan mies on hilpeä runoilija, joka ei kaipaa luomisen tuskaa:

”Minua ralli vie… elämän / pulputtava sisin valtimoissa”!

Mutta kuka on tuo mystinen opettajatar? Tuo oikutteleva muusa, ilkeä kriitikko ja kipeisiin muistoihin pakottava riivaaja?

”Olet liian kaunis en tahdo nähdä hymyäsi tahdon nähdä kyynelten valuvan silmistäsi / kuin veri valuu auki leikatusta kurkusta kuin eilinen kuin hetki sitten vielä liike.”

Tarina on eheä vasta kun sinä, katsoja, näet, kuulet ja koet sen, sillä ”-- haluaisin lisäksi tähdentää, että käsikirjoitus haluaa jatkaa muotoutumistaan lukijan sielussa. Näin ollen se yhdessä jokaisen lukijan kanssa jatkuvasti luo omaa uskottavuuttaan tai uskomattomuuttaan. Se on ihmeellistä. Niinhän toimii myös jumala. Niin toimivat myös luonto ja henki.”

Dragvendil-ryhmä : Egil Kalju-Grimminpoika

OHJAUS JA DRAMATURGIA: Juho Liira

NÄYTTÄMÖLLÄ: Heikki Herva, Heikki Ranta, Teo Mattila
Arttu Eloranta, Tatu Järvinen, Antero Kemppi, Samuli Pekkarinen.

Egil Kalju-Grimminpoika perustuu muinaisislantilaiseen Egilin saagaan. Se on kertomus siitä miten eräs norjalainen mahtimiessuku emigroituu Islantiin jouduttuaan Norjan Kuninkaan Harald Kaunotukan epäsuosioon. Vihanpito ja koston kierre jatkuu sukupolvelta toiselle. Egil on murhamies, juoppo ja viikinkiajan runoilija eli skaldi. Hän kykenee sekä silmittömään väkivaltaan että herkkien sielunmaisemien tulkiksi. Egilin synkänpuhuvaan hahmoon kiteytyvät viikinkiajan ideaalit: matkat tuntemattomille rannoille, hävityksen ja sodan kaipuu.

SULOISESSA SINESSÄ

Valtimonteatteri & Nälkäteatteri esittävät

Friedrich Hölderlin – Esa Kirkkopelto:

NÄYTTÄMÖLLÄ: Heikki Herva, Heikki Ranta, Teo Mattila
Arttu Eloranta, Tatu Järvinen, Antero Kemppi, Samuli Pekkarinen.

Suloisessa sinessä on varhaisromantiikan runoilijan Friedrich Hölderlinin taiteellinen ja filosofinen testamentti, postuumisti löydetty runoluonnos, jonka voi tulkita alkusoitoksi kirjalliselle modernismille. Runo saa ruumiin Esa Kirkkopellon ohjaustyössä. Teoksen esittää Sami Vehmersuo. Hölderlin (1770–1843) oli Hegelin veroinen filosofi, klassisten kielten taitaja ja hyljeksitty hullu. Runoluonnos Suloisessa sinessä on viime vuosisadalta saakka ollut kasvavan kirjallisen ja filosofisen kiinnostuksen kohde.

Jouluvieraat esittää:
Legenda Jeesuksen tappamisyrityksestä


Musiikin täyteinen ja totinen esitys. Mukana: Jouni Salo, Antti Lattu, Jukka-Pekka Mikkonen, Antti Suora ja Markus Pulkkinen

mikä? -teatteri La & Su


'noin 40 minuuttia' on teatterillistanssillinen tilanne, jossa on mahdollisuus kohdata esiintyjä sellaisena kuin hän juuri sillä hetkellä on.

- ”Saattaa huvittaa, saattaa liikuttaa, saattaa huutaa. Tilanne on avoin, esitys etenee, syntyy, jää paikoilleen, jumittaa ja vapautuu.”

- ”Tule katsomaan esiintyjää! Esiintyjä katsoo takaisin. Ja mitä siitä sitten tulee? ”

- ”Mitä voin luvata katsojalle?” ”Ehkä vapaata virtaamista. Ehkä rakentumista. Ehkä rakentamista. Ehkä rimpuilun hetkiä. Ehkä selviytymistä.”

Aikataulut lauantaina:
klo 15 'noin 40 minuuttia' – Lasse Forsgren
klo 17 'noin 40 minuuttia' – Samuli Nordberg
klo 19 'noin 40 minuuttia' – Lasse Forsgren
klo 21 'noin 40 minuuttia' – Samuli Nordberg


Aikataulut sunnuntaina:
klo 13 'noin 40 minuuttia' – Samuli Nordberg
klo 15 ' noin 40 minuuttia' – Lasse Forsgren
klo 17 'noin 40 + 40 minuuttia' – Samuli Nordberg & Lasse Forsgren